Bländande passager

Enochian Theory Evolution Creatioo Ex Nihilio
Enochian Theory ”Evolution Creatioo Ex Nihilio” (Music Theories/Border)

betyg 3.5

Enochian Theory spelar progressiv rock med frekventa inslag av metal.

Hittills har de åstadkommit två studioalbum, tidigare släppta på eget skivbolag, 2007 respektive 2009.

Nu är de signade av Mascot Records, som påpassligt återutger båda plattorna. Den senare av dem, Evolution: Creatio Ex Nihilio, fanns första vändan tillgänglig endast under augusti 2009 och bara i Europa. Dock hann den med att hyllas av såväl Bruce Dickinson och Steven Wilson. Att den sistnämnde höjde den till skyarna är inte konstigt. Porcupine Tree och Enochian Theory plöjer i mångt och mycket samma musikaliska fåror. Soundet är dessutom snarlikt. Den stora skillnaden är att E.T:s skapande spänner över ett vidare fält. Ibland blir det ett vågespel: Apathia inleds dissonant och med tungt growlande från sångare Ben Harris-Hayes, övergår snart i bländande melodiska gitarrpassager och ändar i en pampig synthfanfar. Den tar några lyssningar att få kläm på. Plattan som helhet är av den karaktären att den troligen kommer att växa betydligt. Visst, en del är också lättillgängligt, som den förföriskt vackra gitarrslingan i andraspåret Tedium (i), en slinga som sedan återkommer i olika varianter.

Evolution: Creatio Ex Nihilio är föredömligt mixad av svenske producenten David Castillo, som tidigare arbetat med
bl a Katatonia.

Bästa spår: avslutande suveräna trippeln The fire around the lotus, The living continuum och A monument to the death of an idea.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

10 2010

Your Comment