Stabilt hantverk med 70-talstyngd

Spiritual Beggars Return To Zero (Century Media/EMI)
Spiritual Beggars ”Return To Zero” (Century Media/EMI)

betyg 3                                   Spotify

Arvet från det tidigare 70-talet á la Black Sabbath för Spiritual Beggars vidare på ett bra sätt med Return To Zero, som visar vart det tunga skåpet ska stå.

Individuellt handlar det förstås om – oftast – tunga gitarriff av Michael Amott. Men mest imponerar ändå nya sångaren Apollo Papathanasio (Firewind) som har en röst med alldeles lagom rivighet, samtidigt som han vid väl valda tillfällen tar till högre toner.

Trots allt är det ändå tyngden som gör att jag inte delar ut mer än en trea i betyg. Lite mer fart här och där skulle ge välbehövlig variation – och därmed ett högre betyg.

Det är svårt att plocka ut enstaka favoritlåtar i den jämna massa som Return To Zero utgör, men The Chaos Of Rebirth har en del av den variation som jag efterlyser (se ovan) och sticker därmed ut på ett positivt sätt. Snyggaste gitarrsolot? Lyssna på Dead Weight och njut.

Apropå variation så måste avslutande The Road Less Travelled nämnas; en lätt jazzig låt med bland annat piano och med rösten i fokus. Men här handlar det om en så udda fågel att jag inte räknar in den bland övriga låtar. Den är mycket bra men hör egentligen hemma på en skiva med enbart den musiktypen.

Dom redan frälsta fansen kommer att bli mer än nöjda med Return To Zero. Men dom som inte ”fastnat” tidigare kan bli svårare att övertyga…

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

17

09 2010

Your Comment