Ett steg bak och ett steg fram

Soilwork The Panic Broadcast (Nuclear Blast/Warner)
Soilwork ”The Panic Broadcast” (Nuclear Blast/Warner)

 betyg 3.5

Genren ”melodic death metal” har växt lavinartat och är i det närmaste översvämmad. I och med det krävs det en hel del för banden i genren att skilja sig från mängden.

Svenskarna i Soilwork gör på nya given, The Panic Broadcast, sitt bästa för att bryta mönstret. Och det börjar mycket lovande med ösiga thrashgodbiten Late For The Kill, Early For The Slaughter som har en refräng som fastnar direkt. Låten är med sina drygt fyra minuters blandning av aggressivitet och melodi något av det bästa som bandet presterat hittills i karriären, enligt undertecknad. Och låttiteln är ju störtskön! Night Comes Clean är ett oväntat försök i mer episk stil. Dessvärre känns den inte komplett, men exakt vad det är som gör att det inte ”släpper” är svårt att sätta fingret på. Och för den som tycker om när aggressiva band ger sig på powerballad-genren så finns en given favorit i radiovänliga The Thrill. Men refrängen balanserar helt klart på gränsen till att vara för ”smörig”…

Apropå recensionsrubriken: skivan innebär en återgång till mer fokus på gitarrspelet i stil med bandets tidigaste skivor (säkert beroende på Peter Wichers comeback). Och ja, aggressiviteten är förstås närvarande, annars vore det inte Soilwork. Samtidigt lämnas gott om utrymme för lite fler melodier och stillsammare tongångar än vad som varit fallet tidigare, inte minst sångmässigt. Med andra ord har skivan en bra bredd, vilket är en fördel i och med att det tilltalar en bred lyssnarskara. Å andra sidan kan det vara en nackdel i och med att dom som vill ha samma stil rakt igenom får svårt att ta till sig en del av materialet.

Hur som helst: Soilwork visar med The Panic Broadcast att ”Göteborgssoundet” är välmående. Gott så.

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

08

08 2010

Your Comment