Amerikansk skönhet

Gaslight Anthem American Slang (Sideonedummy/Bonnier Amigo)
The Gaslight Anthem ”American Slang” (Sideonedummy/Bonnier Amigo)

betyg 4

Bruce Springsteen fick sitt genombrott med albumet ”Born To Run” och följde upp den med skivan ”Darkness On The Edge Of Town”. The Clash blev giganter i och med releasen av deras tredje album ”London Calling” och följde sedermera upp med ”Sandinista”. New Jersey-bördiga The Gaslight Anthem, som har tidigare nämnda artister som tydliga inspirationskällor, har gjort något liknande när de nu följer upp 2008 års bästa skiva ”The ’59 Sound” med albumet ”American Slang”. I och med föregående albumsläppet, deras andra i ordningen, gjorde de sig ett namn och nu har de bemästrat konststycket att följa upp en succé (även om den bara var en undergroundsuccé).

Sångaren, gitarristen och tillika låtskrivaren Brian Fallon sa sig innan skivan släpptes arbeta på bandets egna ”London Calling” – snacka om att skapa höga förväntningar på den nya skivan. Det är skönt att bandet vill skapa något stort och något eget, men någon ”London Calling” har man inte lyckats att skapa. Gaslight Anthem har ändå skapat ett lysande album med ena foten i det amerikanska heartland, med förkärlek för Bruce Springsteens ”Blue Collar America”, och andra foten i punkrocken.

Det här är ett av årets måste-album. Och årets sommar-soundtrack, som mycket väl kan bli årets höst-soundtrack.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

08 2010

Your Comment