Geniet återigen tolkad på ett genialiskt sätt

Joel Rafael Songs of Woddy Guthrie Vol 1&2 (Inside Recordings/ADA Nordic/Warner)
Joel Rafael ”Songs of Woody Guthrie Vol 1 & 2” (Inside Recordings/ADA Nordic/Warner)

 betyg 4.5

Vad har Billy Bragg, Wilco och Joel Rafael gemensamt? De har alla fått förtroendet av Nora Guthrie (Woodys dotter) att skriva musik till några av all den Woody Guthrie-lyrik som aldrig fick musik av Woody själv. Wilco och Billy Bragg gjorde det tillsammans med bravur på två skivor (”Mermaid Avenue” och ”Mermaid Avenue vol.2”) som släpptes 1998 och 2000. Dessa två album innehöll bara låtar som inte tidigare varit utgivna. Joel Rafael däremot har på sina två album med Woody Guthrie-tolkningar blandat gamla klassiker med mindre kända gamla låtar och helt nya tidigare outgivna låtar.

Den första skivan ”Woodeye” kom 2003 och uppföljaren ”Woodyboye” släpptes 2005. Nu är dessa två samlade på i en snygg digipackbox med titeln ”The Songs Of Woody Guthrie Vol. 1 & 2”. Musikaliskt ger Joel Rafael och hans band Woodys låtar stor rättvisa och gör dem större och fylligare än vad de var i original genom att använda sig av fler instrument än bara gitarr och sång. Genom valet av låtar på skivorna visar Joel på Woody Guthries storhet och enorma bredd. Här finns låtar om bland annat kärlek, politik, religion och medmänsklighet. Den enda av alla Woodys sidor som Joel inte har med är Guthries något barnsligare sida med låtar för den yngre publiken.

Den första skivan är bra och den andra är ännu bättre. Den första är främst inriktad på Woodys största låtar medan den senare är mer inriktad på tidigare okända låtar (även om båda volymerna innehåller lite av allt). Detta är en kanondubbel som alla americanaälskare bara måste ha i sin skivsamling.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

02 2010

Your Comment