Musik man vill lära sig spela gitarr till

Pearl Jam "Backspacer" (Island/Universal)
Pearl Jam ”Backspacer” (Island/Universal)

betyg4108

Pearl Jams nionde skiva följer upp albumet Pearl Jam från 2006 (eller Avocado som det så fint har blivit betitlat av fansen). Eddie Vedders röst har en en stor karaktär; han låter så tjock i halsen men sjunger ändå så ljuvligt. Rock’n’roll kan inte låta bättre än så här! Vad tänkte gruppen när de gick in i studion och skulle spela in Backspacer? För många grupper tror jag det är en pina att sitta i studion och få fram passande musik och text. Men för Pearl Jam låter det som om det har flutit på alldeles galant för det här albumet.

Jag hör glädje och rak och rätt fram rock, där gruppen absolut inte krystat fram några trötta melodier; dessa stycken är helt galanta. Det här är sådan musik man kan lyssna på vid alla tillfällen. Det är också sådan här musik man vill lära sig att spela gitarr till. Faktum är att jag ska testa vid något tillfälle. Musiken är uppbyggd av elgitarrer och Vedders röst, dessa två element är ett oslagbart stycke. Det kan inte bli så mycket bättre gitarrmusik än vad Pearl Jam har lyckats att få fram i Backspacer.

2007 så gjorde Eddie Vedder filmmusiken till den lysande Into the wild som Sean Penn skrev manus till. När låten ”Just Breathe” började spelas på Backspacer så tänkte jag att det var en låt som var lämnad för andra låtar på soundtracket till filmen, men den skulle lika gärna kunna ha varit med på det . Den är riktigt bra och jag gillar Vedders plockspel på den. Den går helt i samma stil som de andra akustiska låtarna på soundtracket.

För övrigt så vill jag nämna de starka fem låtarna som inleder albumet. Adrenalinpumpande gitarrer och låtar drivna till sitt yttersta. Detta lyckas Pearl Jam med helt suveränt. Det känns som om bandet börjar mogna mer och mer efter varje år nu och kan antagligen komma in i det riktiga ”finrummet” av rock snart – om de inte redan har gjort det. Isåfall så tar de steget med Backspacer.

Bäst är:
• Got Some
• Gonna See My Friend
• Just Breathe
• Johnny Guitar
• Supersonic

Robin Blixt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

01 2010

Your Comment