Kan konkurrera med de bästa på listorna

Susan Boyle "I Dreamed a Dream" (Syco/Sony)
Susan Boyle ”I Dreamed a Dream” (Syco/Sony)

betyg396

Efter operasångaren Paul Potts enorma genomslag och vinst i det engelska tv-programmet Britain’s Got Talent 2007 lyckades man i programmet under våren 2009 åter skapa en liknande framgångssaga – nu med sångerskan Susan Boyle. Paul Potts och Susan Boyle –  de fula ankungarna som blir till svanar framför våra ögon genom tv:s och Internets bländande magi; en modern variant på H.C. Andersens klassiska saga.

Boyles debutalbum har toppat listorna både i England och USA och många andra delar av världen. Berättelsen om den lilla människan, som visar sig besitta fantastiska förmågor är en universell story som de flesta tar till sina hjärtan. Men förutom mediedramaturgin, hur fungerar Boyles första album egentligen ur strikt musikalisk synvinkel?

I Dreamed A Dream består av covers på en varierande art av låtar från pop till evergreens och sakrala sånger med gospelstänk. Titeln syftar förstås på Boyles paradnummer från programmet där hon fick alla att smälta med sin tolkning av låten från musikalen Les Misérables. Öppningslåten på skivan är annars en tolkning av en av Rolling Stones allra bästa låtar – countryballaden ”Wild Horses” – som här blivit en än mer melankolisk pianoballad med stråkar. Nästan bäst fungerar tolkningarna av Madonnas låt ”You´ll See” och den jazzig bluesballaden och standardlåten ”Cry Me A River”. Överhuvudtaget fungerar det mer modernt orienterade materialet bättre i förhållande till de sakrala sångerna och gospelanstrykningarna som ter sig mer platta.

Susan Boyle har en mycket vacker, distinkt och klar röst som etsar sig fast.

Som helhet visar I Dreamed A Dream att Boyle även i framtiden, med rätt låtval, kan konkurrera med de bästa på listorna.

Nu ryktas det om att Boyle skall sjunga ledmotivet till nästa James Bond-film. Jag håller tummarna. Detta kan bli ren magi.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

01 2010

Your Comment