Mattias Julklappstips: Så här skall country låta 2009

John Fogerty "The Blue Ridge Rangers rides again" (Verve/Universal)
John Fogerty ”The Blue Ridge Rangers rides again” (Verve/Universal)

 betyg4108

När Creedence Clearwater Revival tackade för sig började John ge ut soloskivor, först ut var under namnet ”Blue Ridge Rangers”. Där han gjorde covers på countrylåtar. Det här var 1973. Efter ett skivbolagsbyte gav han ut ytterligare en soloskiva, nu under sitt egna namn John Fogerty. Det albumet sålde inget vidare men det var just en låt som lyckades få eget liv genom Status Quo, ”Rockin’ All Over The World” såklart. Det har blivit 11 soloskivor efter uppbrottet med CCR. Varav en ej är utgiven på grund av skivbolagsbråk. Det är albumet från 1976 ”Hoodoo”. Det skulle dröja till 1984 till nästa album.

Nu då är han tillbaka där hans solokarriär började, med The Blue Ridge Rangers. Han har sadlat om hästen för att återigen ge sig ut på prärien. För mig betyder de här låtarna väldigt mycket, i sina originalversioner. Under mina första år (90-talet) på lokalradion i Karlstad gjorde jag country och rock ´n roll-program under namnet Sun City Rock, det var där jag fick min injektion av Hank Williams, Elvis, Ricky Nelson, Buddy Holly, Bobby Bare, Waylon Jennings, Cash mfl. Här tolkar han bland annat Ricky Nelsons ”Garden Party” och gör det bättre än Ricky själv gjorde. John gör även “I Don’t Care (Just As Long As You Love Me)” som Skeeter Davis & Bobby Bare var på; om de var först låter jag vara osagt men det är deras version jag har hört. John har lyckats få till det där gamla countrysoundet från Nashville som det lät på vinylens tid. Han gör även en fantastisk version av John Denvers ”Back Home Again” och tolkar Ray Price “I’ll Be There (If Ever You Want Me)” och ”Fallin’ Fallin’ Fallin’” mycket värdigt. ”Moody River” som Pat Boone hade hit med 1961 gör han också rättvis. Även Frank Sinatra och Johnny Rivers har varit på den här låten. ”When Will I Be Loved” avslutar John Fogertys hyllning till countrymusiken. Låten spelades in av The Everly Broters (Don och Phil). Senare fick Linda Ronsadt en hit med den. Här framförs den av John Fogerty och Bruce Springsteen i sann traditionell countryanda – precis som det skall vara.  Så här skall country låta 2009-2010, inte som den hemska Jill Jonsson-countryn.

Mattias Ransfeldt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

13

12 2009

Your Comment