Låtarna visar vad kärnan i countryrocken handlar om

 

Drive-By Truckers "The Fine Print" (New West/Playground)
Drive-By Truckers ”The Fine Print” (New West/Playground)

 betyg4108

Drive By Truckers skulle man kunna beskriva som en korsning mellan Whiskeytown och Lynyrd Skynyrd. Det här är ren och skär countryrock med brusiga, snabba gitarrer med pedal steels som ljuder ut. Nu har de också släppt en samling som innehåller outtakes och mer sällsynta låtar som inte har passat in på deras studioalbum. Dessutom innehåller albumet fyra stycken mer eller mindre bra covers.

Vi har briljanta låtar som ”George Jones Cell Phone Blues” som handlar om och är en hyllning till den amerikanska countrysångaren George Jones som krockar med sin bil ” Better leave that cellphone alone, Don’t be talkin’ as you try to get back home” lyder refrängen . Vi har ”When the well turns dry” och ”Goode’s Field Road” som också är riktigt starka låtar. Den sist nämnda finns här i en annan tagning än den som redan tidigare fanns på skiva.

Det finns också fyra covers och de är:
Tom Pettys ”Rebels” 
Bob Dylans ”Like a Rolling Stone”
Warren Zevons ”Play it all Night Long”
Och Tom T Halls “Mama Bake A Pie”

”Rebels” och ”Play it all night” long är två stycken bra covers av två bra låtar. Men ofta är det svårt att överträffa originalet. Här lyckas ändå bandet göra så låtarna låter som sina egna vilket de ska ha en stor eloge för. De andra två tycker jag är rätt onödiga. Hur många har inte gjort en cover på ”Like a rolling stone” och sen lyckas de inte heller göra den till något speciellt. Samma med ”Mama Bake A Pie”, även om jag inte förstår vitsen med låten.

Jag förstår varför en del av låtarna har förblivit outtakes och inte släppta på något av bandets tidigare studioalbum . Vi har till exempel jullåten ”Mrs Claus Kimono” som antagligen mest har spelats in på skoj i studion. Visst det är inget fel på låten i sig – den är rolig och har något att berätta, men det går inte att bygga vidare på eller ha den som element på en skiva, möjligen i ett lite råare julalbum där vulgaritet fick ett större utrymme. Sen har vi ”TVA” som egentligen är rätt innehållslös och tråkig. Den håller jämn bana musikaliskt i sju minuter och tar inte ut svängarna ett dugg; det känns som om de sju minuterna aldrig kommer att ta slut, även om det är en liten berättelse i sig.

Men på det stora hela så har bandet här några låtar som verkligen visar vad kärnan i countryrocken handlar om. Man kan skriva vad man vill och sjunga vad man vill – bara det kommer ifrån hjärtat. Det tycker jag Drive-By Truckers visar när de är som bäst på skivan. Albumet är tillägnad fansen och är antagligen inte så intressant för de ofrälsta.

Jag föreslår att de som tycker att Drive-By Truckers verkar vara intressanta börjar med Southern Rock Opera – sen kanske det leder till The Fine Print. Mycket talar för det.

Robin Blixt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

15

12 2009

Your Comment