En riktig skatt som får mig att rysa

Sofia Karlsson "Det allra bästa 1999-2009" (Bonnier Amigo)
Sofia Karlsson ”Det allra bästa 1999-2009” (Bonnier Amigo)

betyg4517

Det var tack vare den värmländske Dan Andersson-tolkaren Christer Lindén som jag först kom i kontrakt med vår svenska guldgruva av dikter skrivna av Dan Andersson. Och genom Christers egna tolkningar började jag leta efter andra och hittade då Dan Viktor och Sofia Karlsson. Sofias röst är som ett gott vin som bara blir bättre och bättre med åren. Den här samlingen bjuder på allt från hennes Dan Andersson-tolkningar till udda tagningar och bortglömda och helt outgivna låtar. En riktig skatt om ni frågar mig.

Att höra henne i ”Sång till friheten” (Afzelius), ”Telegram för Lucidor” (Vreeswijk) får mig att rysa. För de som inte redan har upptäckt Sofia Karlssons rika musikskatt är det här rätt tillfälle. En samling som har ett existensberättigande av allra högsta grad. Det är en riktig godispåse av bra visor från hennes första 10 år som artist. En dubbel CD med all man kan önska sig från ”Svarta ballader”, ”Visor från vinden” och ”Söder om kärleken” plus så mycket mer. Enligt mig finns det tre stora Dan Andersson tolkare i Sverige och alla gör det på sitt sätt. Christer Lindén, Dan Viktor och så den som fått mest genomslagskraft – Sofia Karlsson.

Bonustips: Vill ni även ha ett bra alternativ till Sofia så bör ni kolla upp Christer Lindéns ”Pilgrimsstig”.

Mattias Ransfeldt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

12

11 2009

Your Comment