Mycket att utforska på Embryonic

 

flaming

Flaming Lips "Embryonic" (Warner)

betyg474

Excentrikerna i amerikanska Flaming Lips är nu tillbaka med en ny skiva efter förra At War with the mystics (2006). Det färska alstret bär titeln Embryonic, består av 18 spår och är ett dubbelalbum. At War with the Mystics var på många sätt en rusig partypoppig platta, trots sin underliggande kritiska udd mot Bush-administration och det då aktuella läget i USA. Embyronic drar dock åt ett betydligt mera mollklingande håll och är mörkare och dystrare, helt enkelt. Flaming Lips har ibland jämförts Mercury Rev och på Embryonic låter de mer än någonsin som nämnda grupp, i mina öron. Portishead är en annan referens man kan nämna.

Embryonic är ingen lättsmält lyssning, den har alldeles för mycket karaktär av experimentellt ljudcollage och filmisk soundtrackkänsla över sig. Men det är också det som är bra med plattan. Inga låtar sticker nämnvärt ut eller fäster sig vid mina första lyssningar, men det här känns helt klart som en sådan där skiva som man inom sig vet kommer att växa, sakta krypa på en tills man står där med den där euforiska upplevelsen av att man upptäckt en hemlig skatt. Det finns mycket att utforska på Embryonic.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

16

10 2009

Your Comment