Rösten får stå tillbaks för produktionen

Erik Hassle "Hassle" (Roxy Recordings/Nordisk Film)
Erik Hassle ”Hassle” (Roxy Recordings/Nordisk Film)

betyg27

I en tid då hårdrockarna och dansbanden är lika förutsägbara (dansbanden försöker se lika tuffa ut som hårdrockarna och hårdrockarna familjeriffar lika snällt och snuttigt som dansbanden) så släpper Erik Hassle sin debutskiva ”Hassle”.

Har du inte hört honom, och då pratar jag inte om skivan, utan om hans röst så kolla på YouTube. Lyssna på duetten med Malin Dahlström (Who’s gonna walk you home) och duetten med idol-Agnes (if I Could Build My Whole World Around You). En sak är fullständigt klart; här har vi en av landets bästa röster på år och dag. Men … Nu kommer vi i ett läge där jag skulle kunna skriva; ”döm av min förvåning när jag hörde skivan”, men … Jag är inte det minsta förvånad. Det finns nämligen en aktör till som är lika förutsägbar som ovan nämnda tjommar; majorbolagen. Här har de en sagolik, och jag understryker; SAGOLIK röst till sitt förfogande och vad gör de? Om jag varit en liten fluga i taket och fått lyssna på snacket hos bolaget, när de lade upp sin strategi, så lät det nog såhär: ”vi måste vara med i tiden” – ”ja, precis, vi riktar oss till kidsen mellan 12 och 17” – ”ja, lysande, de lyssnar ju bara i mobiler så vi plockar in några A-Teens producenter så kidsen känner sig hemma och så fixar de en ljudbild som är så totalt odynamisk och sönderkomprimerad att de inte hör att det låter ski… hrm, så de hör att det låter, eh, modernt” – ”Ja, kanon, har ni hört att han är tatuerad?” – ”Va, det är ju underbart, då kan vi faxa ut att han är arvtagare till Robbie”. Diskussionen gick nog vidare i samma anda. Och sin vana trogen fick de precis vad de ville. Förutom det med Robbie då, men det är nog lätt att bli lite medryckt på sådana möten, vad vet jag?

Vän av både ordning och unge herr Hassle undrar säkert då varför en cynisk, till synes bitter och lönnsnygg 41-åring recenserar plattan. Svaret är enkelt; för jag vill det. Men framför allt; jag gillar Erik Hassle. Skarpt. Utifrån denne unge mans resurser, talang och förmåga är skivan bara ett litet tuggummi. En småmumsig aktivitet i några minuter. Inte undra på att alla kommersiella radiokanaler har utlyst extra firmafester. Inte bara för att de kan plocka russin i denna kaka till döddagar utan också för att de inte behöver köpa någon mer skiva i år. Den här skall nämligen spelas sönder och samman med besked. Men …

Erik Hassle är inte bara en gudabegåvad sångare, han är smart också. Jag tror han ser en chans att bygga en plattform och en karriär där han inom några år är ”untouchable” och kan köra sitt eget race. Då kan han diktera villkoren så att han får utnyttja sin röst till fullo. De femton procenten vi hör på skivan är ju inte så mycket, eller så.

Och Erik, jag är beredd på att vänta, det var längesedan jag blivit så berörd av en svensk sångare, mycket länge sedan. Till dess får din debut nöja sig med en tvåa. Och det är bara tack vare dessa futtiga procent av din fantastiska röst som, ja, du fattar … Till dess; jag önskar dig allt gott och återgår till att lyssna på dig och Malin. Igen. Och igen, Och igen. Och  …

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

09 2009

Your Comment