Fado och doom metal

Ava Inferi "Blood Of Bacchus" (Season Of Mist/Sound Pollution)
Ava Inferi ”Blood Of Bacchus” (Season Of Mist/Sound Pollution)

betyg455

Att den på pappret märkliga symbiosen portugisisk fado och doom metal funkar vet vi sen tidigare: Blood of Bacchus är Ava Inferis tredje albumsläpp. Det är faktiskt inte så konstigt att genrerna funkar ihop med tanke på att de delar fascinationen för sorg, mörker och det ödesmättade. Det är en stark beröringspunkt och kittar liksom samman det hela på ett ganska självklart sätt.

Gruppen startades 2005 av norrmannen Rune Eriksen (tidigare Mayhem) och portugisiska fadovokalisten Carmen Simões. Samma år anslöt basisten Jaime S Ferreria och trummisen Joâo Samora. Med på Blood of Bacchus är även Nuno Roberto på gitarr. Det hela bärs dock upp av Simões suveräna sång och Eriksens känsla för bra riff och melodier. Plattan är mättad med såväl tyngd som stilla, sfäriska passager och stämningsfull melankoli. Sången är stundtals en mix av engelska och portugisiska, vilket inte är fel: det sistnämnda är nog jordens mest melodiska språk.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

08 2009

Your Comment