DÉJÀ VU-SYNTHPOP!

La Roux "La Roux" (Polydor/Universal)
La Roux ”La Roux” (Polydor/Universal)

betyg338 
Inom hårdrocken räknas idag 80-talet som den gyllene eran och det har som ett fenomen på senare tid börjat dyka upp en rad med hårdrockband som har en uttalad ambition att återuppväcka det klassiska 80-talssoundet.

Kanske är det nu dags för 80-talets synthpop att möta ett liknande öde.

Att lyssna på La Roux och det självbetitlade debutalbumet är något av en déjà -vu-upplevelse för den som var med när det begav sig under synthvågen i början av 80-talet. La Roux musik är ett skamlöst retro-kalas där de tydliga influenserna formligen exploderar i ansiktet: Yazoo, Human League, tidiga Eurythmics och så vidare. (Nog kan man också ana influenser från de moderna svenska synthmästarna The Knife.)

La Roux är en engelsk synthduo bestående av sångerskan Eleonore ”Elly” Jackson och låtskrivaren Ben Langmaid. I England har gruppen firat stora triumfer denna sommar, debutalbumet har legat på andraplats på topplistan och singeln ”Bulletproof” har nått toppen.

Jag är ganska svag för det här. Eleonore Jackson ser ut som en futuristisk korsning av Annie Lennox (Eurythmics) och 80-talsaktrisen och favoriten Molly Ringwald (stjärna i flera av den nyligen avlidna regissören John Hughes idag kultklassade filmer som t.ex. Breakfast Club och Pretty In Pink). Sångmässigt kan Jackson beskrivas som en spädare, kyligare och anemisk version av Alison Moyet (Yazoo), vilket har sin charm.

Det här är en kul popplatta för en stund.  Starkast är öppningsspåren med bl.a. singlarna ”In for the kill” och ”Bulletproof”, övriga låtar är lite blekare. Ändå var väl 80-talssynthen i sina bästa poppigaste stunder än mer catchy och slagkraftigare än så här?

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

27

08 2009

Your Comment