Stabil platta med starka melodier

Dinosaur Jr "Farm" (P.i.l./Border)
Dinosaur Jr ”Farm” (P.i.l./Border)

betyg448

När de larmande gitarrernas okrönta mästare, Dinosaur Jr., gjorde en comeback med plattan ”Beyond” 2007 var det nog många som undrade hur seriöst det var menat. Efter att plattan funnits ute ett tag fanns det inte många tvivlare kvar. Den var inte bara okej, den var riktigt bra.

Nu är det alltså dags igen, Dinosaur Jr. släpper plattan ”Farm”. Jag lovar dig, du kan vara lugn. Det är samma tryck i trumspelet, samma vägg av gitarrdån, samma bräckliga ”jag sitter och sjunger lite för mig själv på sängkanten”-sång av J. Mascis. Både du och jag har hört tusentals band med en trummis som gör allt för att slå sönder crashcymbalerna i varje låt, ivrigt ackompanjerade av larmande och skräniga gitarrer.

Det som skiljer dessa herrar från resten, förutom deras välförtjänta kultstatus, är att de har bra låtar med starka och tydliga melodier. Suget och trycket i ”Ocean In The Way” är så befriande. Låten ”Your Weather” är en lektion i hur en underbar poplåt kan kläs i ovan nämnda ljudkuliss och därmed få ännu mer energi.

En annan sak som skiljer våra kära dinosaurer, från andra aktörer i samma genre, är förmågan att behålla sin profil och sitt tryck även i lugna låtar. Lyssna på ”Said The People”, så förstår du vad jag menar. Låten ”See You” börjar med ett klassiskt dinosaurgitarrsolo, det där pipiga, ”pentasökande” soundet vittnar bara om en sak; karln är inte bara en skön sångare utan även en sann gitarrhjälte. För mig i alla fall. ”Farm” är stabil, har starka melodier och är allt det där som många av oss vill att Dinosaur Jr. skall vara. Betyget fyra är givet.

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

07 2009

Your Comment