Jörnen har landat


Jorn "Spirit Black" (Frontiers/BAM)
  Jorn ”Spirit Black” (Frontiers/BAM)

 

 

 

klicka här

betyg433

 

Från vårt grannland Norge kommer Jørn Lande, känd som sångaren ”Jorn” i både Masterplan och nu senast Avantasia för att bara nämna några av de konstellationer han varit inblandad i genom åren. Den ovanligt produktive Jorn har vid det här laget även en drös skivproduktioner bakom sig med det egna bandet, och nu kommer uppföljaren till förra årets ”Lonely Are The Brave”.

På omslaget till ”Spirit Black” ser vi återigen en svart fågel. Denna gång tar den mer skepnaden av Dr Dio (Heaven & Hell) än Mr Coverdale (Whitesnake), men ändå inte. Det är mer Jørn himself. Fram till ”The Duke” (2006) så kunde man på varje platta hitta ett antal spår som endera lät väldigt mycket som Dio eller Whitesnake – både sång och spelmässigt; men i och med förra plattan verkar det som om herr Lande har hittat sin egen stil någonstans mittemellan; han har adderat tyngden på det och rösten är hesare. Det är hårt men också progressivt – det är rockigt och det svänger. ”Jag känner på mig att flera av låtarna har potentialen att bli riktigt seglivade hårdrocksklassiker”, säger Jorn själv. Banne mig om han inte har rätt. De övriga medlemmarna i bandet är Jgor Gianola och Tore Moren på gitarr, Nic Angileri på bas och Willy Bendiksen bakom trummorna.

Det verkar som om norrmannen med den stora rösten har hittat hem och kanske kommer han mer och mer släppa på sitt framgångskoncept att låta som sina gamla husgudar; men även om det är mer eget tänk nu så finns det några låtar som går i gamla fotspår. I den lugnare men progressivt spretiga ”City in Between”, vilken är som hämtad från Jørns egen ”Ark”-period, finner vi en stämningsfull refräng a la Magnums 90-tal. Thin Lizzy-doftande ”World Gone Mad” får mig att tänka lite på John Norum och det finns faktiskt en ”Whitesnake” även på detta album. ”Burn Your Flame” är mycket Coverdale men när Jorn sjunger In Fire/Higher så byter han rollfigur till Ronnie James igen…

Under helgen som var så spelade Jorn och hans band på Nordic Rock i Umeå och efter sommaren ger de sig ut på världsturné. Börja den resan i mellansverige tack!

Peter Dahlén

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

02

06 2009

Your Comment