En uppvisning i ”genre-rally”

Paolo Nutini "Sunny Side Up" (Warner)
Paolo Nutini ”Sunny Side Up” (Warner)

betyg317 

Gillar du bara skivor som håller sig inom en genre? Då är nog inte den unge skotten Paolo Nutinis senaste, egenproducerade platta något för dig. Men OM du vågar snegla lite utanför den berömda lådan så kan det här bli … Ja, en annorlunda upplevelse. Okej, spänn fast säkerhetsbältet för här kommer, ”Sunny Side Up” en platta som sladdar värre än rallylegenden Ari Vatanen mellan stilarna.

Plattan börjar med en ska-doftande ”10/10”, karibisk turistradio kanske kommer spela den i evigheter. I ”Growing up beside” you visar Paolo och hans band The Vipers att dom kan både spela och sjunga samtidigt. Låten ”Candy” kommer inleda ett långt äktenskap med många kommersiella radiostationer i södra Usa, vad gäller ”Pencil full of lead”, så vet jag inte om han flörtar med New Orleans eller om han helt enkelt vill vara Kung Louie i djungelboken. Därifrån kastas vi direkt in i en 50-tals ballad som heter ”No other way”. En tvär gir och vi hittar ”High hopes”, vilken nog är tänkt som ett outro till hans djungelboksplaner. Innan vi vet ordet av blåser vi förbi den Cash inspirerande ”Simple things”. Åksjuk och behöver stanna? Glöm det, Ari, förlåt, Paolo är inte klar. Ett snabbt pitstopp i folkmusiksinspirerade ”Chamber music” för det är först efter den smäktande miniballaden ”Keep rolling” får vi andas ut.

Innan du kryper ur bilen, drar av dig hjälmen och flämtar några ord om att ”det var sista gången …” så tag någon minut och smält intrycken lite. Efter att jag umgåtts ett tag med denna även, musikaliskt, svängiga platta så måste jag säga att jag gillar den mer och mer. Det som håller ihop allt är nämligen Paolos suveräna sång. Hans ena stunden sårbara, andra stunden skrovliga, tredje stunden sammetslena och fjärde stunden bara helt underbara röst håller inte bara ihop plattan, den lyfter den givetvis enormt. Ja, vad sätter jag för betyg efter en sådan här vansinnesfärd? Eller skall jag kalla det en uppvisning i ”genre-rally”? Det blir en stark trea från mig. I detta nu, bör tilläggas, för om några veckor kanske den vuxit. Kan den komma ända upp till en femma? Framtiden är den enda som kan skvallra om det. Så i med ettans växel, för nu åker vi igen!

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

12

06 2009

Your Comment