Eminems maror

Eminem "Relapse" (Interscope/Universal)
Eminem ”Relapse” (Interscope/Universal)

betyg425

Det kostar på att ge sig in i Eminems mörka vrår. Under de fyra år som gått sen senaste studioalbumet uppges Marshall Mathers III aka Eminem ha blivit kvitt sitt missbruk men demonerna lurar fortfarande i dunklet. Nya plattan Relapse är textmässigt en nervig och obehaglig upplevelse. Eminem sjunger om droger, sin tuffa uppväxt med en missbrukande mamma och till råga på allt gör skräckfiguren Slim Shady comeback. De fem-sex första spåren är mästerliga, såväl vad gäller text som musik. 3 a.m. är en drogrusig mardröm, följande My Mom om förhållandet till modern är ångesttyngd och rannsakande. Insane och den orientaliskt klingande Bagpipes From Baghdad ligger inte efter i nerv.

Musikaliskt planar det hela ut efter skivans första halva. Märkligt nog (eller det kanske det inte är förresten?) inkluderar det singelspåren We Made You och Crack A Bottle. Båda låter rätt mjäkigt och oengagerande, trots gästerna Dr Dre och 50 Cent på den sistnämnda. Texterna håller dock hela vägen. Relapse är på något spår när producerad av Dr Dre. Redan i höst kanske det kommer en Relapse II som förhoppningsvis når upp i den klass vi vet Eminem är kapabel till. Hur som är det en fröjd att få del av mannens kreativitet igen. Relapse får en fyra, om än en aning svag.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

05 2009

Your Comment