En härlig sommarskiva

Alasdair Roberts "Spoils" (Drag City/Border)
Alasdair Roberts ”Spoils” (Drag City/Border)

betyg414

Det finns mycket gott som har kommit ifrån Skottland. Livets vatten i form av whisky som Talisker, Ardbeg och Glengoyne. Musik i form av Franz Ferdinand, Biffy Clyro och Alasdair Roberts.

Jag tillhör den generationen som kanske ska kallas för youtubepundare. Varje dag sitter jag framför datorn och letar nya fynd och det var på det sättet jag träffade Alasdair Roberts första gången. Alasdair fångade mig direkt men sina melodier och sitt skottska uttal. Alasdair är för bred i sitt musikaliska uttryck för att bara kallas singer/songwriter. Hans karriär startade med att han skickade in ett demo med sitt band Appendix Out och han fick kontrakt direkt. De fick även ett kontrakt av Drag City där Alasdair fortsatt att släppa sina soloskivor. På skivan Spoils är det skotsk folkmusik som anger tonen. Alasdair lyckas att fånga en med känslan att man sitter i Skottland med en god dram i handen. I låten ”So bored was I ( Dark triad)” visar Alasdair hur underbart enkel hans musik är. Med släpiga trummor som skapar ett härligt gung trots att tempot är ganska lågt och allt är enkelt. Underbart helt enkelt. En annan låt som också fångar mig är ”Ned Ludds Rant (for a world rebarbarised)”. Även här är det ett härligt trumspel samtidigt som stråkar, gitarrer skapar ett sorts organiserat kaos. Det enda som sänker betyget är att det blir lite enformigt ibland. Man får känslan av att man hört låtarna tidigare.

Alasdair Roberts har med skivan Spoil skapat en härlig sommarskiva. En skiva som ska spelas i goda vänners lag och med något kallt att dricka. Så se till att köp Spoil och ge er ut och grilla tillsammans med Alasdair Roberts.

Tobias Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

05 2009

Your Comment