Musik att vakna till

Lisa Ekdahl "Give Me That Slow Knowing Smile" (Sony Music)

Lisa Ekdahl "Give Me That Slow Knowing Smile" (Sony Music)

 betyg4

Det låter mysigt, vackert och småsensuellt. Med nya “Give Me That Slow Knowing Smile” överraskar Lisa Ekdahl med ett sparsmakat, enkelt men samtidigt varierat uttryck i gränstrakten mellan Sophie Zelmani och Laleh. Pianot och det akustiska står i centrum och titelspåret skulle kunna vara kompat av inga mindre än TSOOL.

Lisa har alltid gått sin egen väg och denna gång blir det ännu svårare att placera henne i det där Diana Krall-facket. Influenserna finns där men hon kombinerar den svenska vistraditionen och latino-jazzen med nutidens teman och har hittat en egen, ärlig uttrycksstil.

I New York bestämde sig Lisa för att skriva på engelska igen. Det här är hennes första engelskspråkiga album på nio år och skivan kommer att lanseras i 14 länder under franskt kontrakt. Huvuddelen av albumet är producerat av Mathias Blomdahl och två av spåren står Tobias Fröberg för. Det är mixat på Atlantis i Stockholm av studioräven Ronny Lahti. Gästartister som bör nämnas är bland andra Ane Brun, Teitur, Keren Ann och Vanna Rosenberg.

De egenhändigt hopknåpade låtarna spelades in i hemmastudion i Stockholm. Där fanns tiden. Tiden till att göra en skiva med en ljudbild som inte liknar något annat. Lisa som vanligtvis spelar in sina skivor på bara några veckor har den här gången jobbat i två år. Resultatet har varit värt att vänta på, som de säger i ölreklamen. Det är en ovanligt stark komposition. Jag ger den fyra vårsolar av fem möjliga. ”Inte mycket till analys” tycker jag mig höra någon säga, men detta är musikkonst som måste upplevas och då överlåter jag den sista bedömningen till er lyssnare.

“Give Me That Slow Knowing Smile” släpps den 8 april i Sverige och till sommaren blir det europaturné.

/Peter Dahlén

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

03

04 2009

Your Comment