Rysligt underhållande

Lordi ”Screem Writers Guild” (Atomic Fire Records) Release 31 mars

Dagens sanning är att det finns människor som inte kan se bortom maskerna på band som ”showar till det”. Det är deras förlust. Så till att börja med uppmärksammar jag dessa personer på att det kan vara en god idé att sluta läsa här…

Och vi andra kan istället ge oss i kast med det finska monstergänget Lordi och deras nya giv med den finurliga titeln Screem Writers Guild*.

Det är lika bra att redan från början ”avslöja” att inte en enda låt faller ur ramen. Möjligtvis går det efter en minutiös granskning att sätta In The Castle Of Dracoolove på avbytarbänken men den är ändå inte dålig så varför leta fel.

Nej istället konstaterar jag att det är som att lyssna på en greatest hits-samling vilket egentligen säger allt.

Starten kan inte bli så mycket bättre, eftersom inledande Dead Again Jayne är själva essensen av melodiös hårdrock med melodikrokar och en refräng som fastnar på stubinen.

Och i en förhållandevis mallad genre får Mr. Lordi (sång) och hans kumpaner till fina kontraster, med till exempel en spröd ballad som Bride kontra svänget i en rockare som Lucyfer Prime Evil.

The SCG Awards är ett av flera av skivans ”mellanspel”, det vill säga sådant som mer ofta än sällan resulterar i störningar i musikflödet. Men inte här inte för den här parodin på valfri filmgala är smått briljant.

Jag måste också lyfta småsvulstiga End Credits som verkligen lever upp till titeln; det är lätt att tänka sig eftertexterna rulla på skärmen efter en skön filmupplevelse. Visst skulle en mer skolad sångröst antagligen lyfta låten till högre höjder, men jag köper rakt av att känsla går före perfektion. En höjdarlåt!

Som synes av låttitlarna duggar ordlekarna tätt och få kan konsten att som mr Lordi få smått bisarra ämnen att locka till det ena lyssnarleendet efter det andra. Alltså inget nytt på den fronten sedan bandet bildades 1992.

Det är också – med tanke på merparten av låttitlarna – lätt att tro att det rör sig om en konceptskiva, men så är faktiskt inte fallet om vi ska tro Mr. Lordi.

Utöver ”huvudmonstret” bakom mikrofonen förtjänar Kone och Hella extra omnämnanden, för när de kliver fram och dominerar med snygga gitarr- respektive keyboardslingor lyfter låtmaterialet lite extra.

Det är roligt att lyssna på Lordi och det är aldrig för sent att upptäcka det vilket undertecknad är ett bevis på. Jag erkänner nämligen att jag varit sen med att fatta grejen och aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att jag skulle ge en Lordiskiva en stark betygsfyra.

Det är bara att gratulera pigga skivbolaget Atomic Fire Records till att de har lyckats fånga den tidigare eurovisionsflugan** i sitt nät, för på studioskiva nummer 18 är bandet starkare än någonsin.

Screem Writers Guild är rysligt underhållande.

Magnus Bergström

*Screen Writers Guild var en organisation av manusförfattare som var aktiva i Hollywood cirka 1920-1950.

**Lordi vann Eurovision Song Contest 2006 med Hard Rock Hallelujah.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

03 2023

Comments are closed.