Metalhjärtevärmande symfonikrydda

udo navy

U.D.O. ”Navy metal night” (Sound Pollution)

Det finns liveskivor som ges ut i brist på nya låtidéer. Det finns liveskivor som ges ut för att avsluta ett skivkontrakt på x skivor. Det finns liveskivor som ges ut för att de tillför någonting nytt.
Navy metal night är ett skolexempel på det sistnämnda.
Med hjälp av Marinemusikcorps Nordsee får samtliga låtar nytt liv och i synnerhet de från melodiösa Faceless World (1990): Heart of gold, Future land och titellåten. Synd bara att inte guldkornsballaden Unspoken words luftades, för den om någon känns skräddarsydd för konceptet.
Och när Doro Pesch gästar i Dancing with an angel är resultatet rena rama dunderkuren mot torra ögon; ljuv musik uppstår.
De i hårdrockskonsertsammanhang något otippade inslagen Das Boot (filmsoundtrack) och In the hall of the mountain king är också klockrena.
Symfoniorkestern kryddar låtarna med smakfullt örongodis där det passar och band och orkester spelar med och inte mot varandra. Den här typen av samarbete över genregränser kan falla väl ut, men även resultera i ett stort jaha. Det är uppenbart att här har de inblandades egon inte tillåtits att svälla över bristningsgränsen.
Stilpoäng för att glimten-i-ögat-låten Cut me out fått plats i låtlistan – och det med all rätt. Den passar nämligen alldeles utmärkt i symfoniskrud. Samtidigt visar den med eftertryck att heavy metal inte behöver vara gravallvarligt.
Udo Dirkschneider (ex-Accept) har en röst som är en vattendelare av sällan skådad kaliber. Personligen tycker jag att han i livesammanhang de senaste åren i huvudsak grymtat något mer eller mindre ohörbart. Glädjande då att han här visar prov på att stämbandsrivjärnen fortfarande är vassa.
Navy metal night är utan minsta tvekan från undertecknad med och nosar på en pallplats i kategorin ”hårdrocksband möter orkester”.
Det är onekligen något extra metalhjärtevärmande med veteraner som inte slår sig till ro med rena nostalgitrippar, utan fortfarande har ett och annat ess under nitarmbanden.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

08 2015

Your Comment