Allvarsam återhållsamhet

mark

Mark Kozelek ”Singing Christmas Carols” (Caldo Verde)

Dags att ge sig in i julsmetensmusiken igen, den som smeker våra öron när vi närmar oss någon typ av affär eller stormarknad. Då är det lätt att julmusiken står en upp i halsen när det väl lackar in mot julafton. Men det finns räddning att få, denna gång i form av lugn och stillsam framförd av Mark Kozelek. Denne amerikan som har sina musikaliska rötter i grupperna Red House Painters och Sun Kil Moon plus en lång radda soloalbum är ett fullgott alternativ som gjuter olja på julstressen.

Mark väljer att göra avskalade och relativt akustiska versioner av kända och mindre kända julsångsalster. Han framför sina låtar med en allvarsam återhållsamhet som är avslappnande och skön att ta till sig. Bland mer kända julåtar såsom Silent Night och en körfylld O come all ye faithful, finns också Pretenders popdänga 2000 miles. Här passar den in på ett bra sätt. Även om Mark Kozelek gör en fullt godkänd version av The Christmas Song så får man nog konstatera att den fullödiga versionen tillhör Nat King Cole.

Andra lite mer alternativa julalbum finner du här på nyaskivor om du kollar in recensioner från förr. Då hittar du album med Shelby Lynn, Kimmie Rhodes,Uno/Irma och Tracy Horn. Alla dessa plus Mark Kozeleks Singing Christmas Carols borgar för en musikfylld skön julhelg.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

12 2014

Your Comment