Det bästa Norge har att erbjuda just nu

Oslo Ess ”Verden På Nakken Venner I Ryggen” (Indie Recordings/Border)

 

Antingen är det ett nytt faktum och fenomen eller så har jag bara totalt missat det tidigare, i vårt grannland till väst fullkomligt exploderar det av bra musik de senaste åren. För att nämna några för den som blir nyfiken Kvelertak, Skambankt, Kaizers Orchestra och nu senast det band som slår alla och lyckas få mig närmast mållös nämligen Oslo Ess. Pop och rock, främst av den något hårdare varianten gör sig riktigt skön med lyrik på norska. Det är ungefär som smörig indiepop eller chanson på franska, d.v.s. det passar som handen i handsken.

Oslo ess finner vi någonstans i gränslandet av punkrock och Springsteens-aktig heartland rock med en fin och väl avvägd krydda av ska. Låtarna på skivan ” Verden På Nakken, Venner I Ryggen” (som är bandet andra fullängdare) är helt klart trallvänliga allsångsbenägna framtida rockklassiker i min bok. En referens som skulle kunna nämnas är Blacklist Royals. Men närmast kommer vi nog om vi säger att Oslo Ess är en norsk men något snällare och mer varierande variant av svenskarna i Stockholmska ”Tysta Mari”.

Oslo Ess levererar sanningsenliga vardagsromantiserande rocklyrik när den är som allra bäst. Absolut bäst är Oslo Ess i den Springsteen doftande kärleksförklaringen Caroline, som har ett riff som påminner en hel del om ”Growin’ Up” med tidigare rockfarbror (försöket till riffstöld är helt godkänt och förlåtet). En annan topplåt är den trasiga uppväxthistorien ”Är Du Som Jag”. Vi får inte heller glömma den toksköna öppningsrockern ”Kakkerlaken”. Ja allvarligt skulle nästan alla låtar förtjänat att omnämnas med en kort presentation, för alla låtar på skivan visar upp bandet som en riktigt bra rockband i skarven till punkrock.

Lars Svantesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

11 2012

Your Comment