En av årets bästa

Iris DeMent  ”Sing the Delta” (Songlines/Border)

Iris har en röst som man inte kommer ifrån. I vissa stunder kan den vara påträngande,  ja rent av jobbig att ha för nära sig. Det är ingen röst som medvetet stannar i bakgrunden och nöjer sig med det. Den kommer från en mogen kvinna som befinner sig mitt i livet och är djupt förankrad i den amerikanska rootsmusikhistorien.

De samlade ingredienserna av folkmusik, country, gospel och titeln, Sing The Delta, är en ovanligt passande varudeklaration för detta album som är det första på många år med Iris DeMent.

I elva egna sånger som kan betecknas som nutida hymner till livet inramas hennes röst i första hand av det egna pianospelet. Varje strof hon sjunger andas blod, svett, tårar och lite skit under naglarna.

Till god hjälp för att bygga upp och förstärka ljudbilden är en tassande orgel, en svepande steelguitar och ibland en försiktig blåssektion.

Då många av dagens så kallade stjärnartister satsar på yta och lever efter soullåtdevisen, -“Beauty Only Skin Deep” så känns det betryggande att Iris De Ment gör det hon gör, och gör det till en hjärtesak för oss alla som vill lyssna.
Ett av årets album, utan tvekan !

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

10 2012

Your Comment