Mobboffrets revansch

Joey Ramone ”… Ya Know?” (BMG Rights/Border)

   Release: 25 maj

Joey har alltid varit min favoritramone (trots dee dee’s totala respektlöshet, arrogans och självklarhet), kanske för han alltid känts som den underkuvade och mobbade nörden med känslorna utanpå skinnjackan. Och med ett utseende som förstärker känslan av att han är den optimala outcasten och misfiten. Det kan låta hårt och syniskt att svartmåla Joey på detta sätt. Men det är ingen svartmålning, det är det som gör Joey Ramone till just Joey Ramone och ingen annan.
 
Han spottade och sjöng sig igenom en hel hög klassiska punkpopdängor i sitt egna The Ramones, en hel del egetskrivna. Den låt i hans produktion som sticker ut mest måste vara låten ”The KKK took my baby away”. Låten som Joey skrev som reaktion till att Johnny Ramone, som skulle kunna beskrivas som bandets sportfåne på klassiskt amerikansk highschoolmaner, snott hans flickvän.
 
Nu släpps en postum skiva med solomaterial, som därmed blir Joeys andra solofullängdare, med ganska varierat sound inte alls lika hårt kontrollerat som The Ramones. Soundet varierar från typisk New York City punk/rock a’la 70-tal och standard rockers till halvakustiska ballader och 60tals doftande soulrökare. Den stora variationen av låtar är skivans styrka men samtidigt skivans stora svaghet, variationen gör att skivan aldrig känns tråkig men den blir också spretig och ganska svår att greppa.
 
Personligen är jag något emot postuma skivor, för många som kommit håller inte måttet utan känns bara som ett sätt att dra ut ytterligare några hundringar ur fansens plånbok. Det känns tyvärr lite så även i detta fall. Men samtidigt kan jag inte annat än gilla många av låtarna på skivan, eftersom Joey på nytt visar att han är den ultimata outcasten, och att även den som är utanför och udda har chansen att lyckas.

Lars Svantesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

05 2012

Comments are closed.