Melodistarkt med klös i gitarrerna

Crimes Of Passion ”To Die For” (DR2/Sound Pollution)

Ett intro kan göra att man får en skön känsla för en skiva, eller rentav tappa intresset redan då. I fallet Be Still My Beating Heart handlar det om en glödande fullträff som gör att förväntningarna höjs om inte till skyarna så minst till trädtopparna.

Som ”riktig” inledningslåt är Body And Soul en alldeles perfekt introduktion till den musikaliska värld som stavas Crimes Of Passion. Bandet har rötterna i Sheffield, England och då skulle man kunna tro att det handlar om klassisk heavy metal i ”arbetarstil”. Inte då. Det är melodistark hårdrock med klös i gitarrerna och den ena starka refrängen efter den andra.

Singellåten Blown Away är ett utmärkt val för att försöka nå ut till ”den breda massan”, och givetvis har den en refräng som klistrar sig fast omedelbums och dessutom ett känslofyllt gitarrsolo. Obs! Singelversionen är bra men det är originalet (skivans sista låt) som visar upp låtens rätta styrka.

Hell And Back har ett överraskande tungt riffande och min känsla är att det är här som influenserna från industristaden Sheffield gör sig bäst till känna.

Powerballad i gothstil (!) med melodirikt gitarrspel av yppersta klass är vad Love Is To Die For bjuder på och det är bara för öronen att tacka för underhållningen.

To Die For är uppföljaren till den självbetitlade/självfinansierade debuten som fick mycket ros då det begav sig (2008). Jag skulle dock vilja påstå att det nya alstret slår föregångaren på fingrarna på alla punkter. För att vara en skiva i facket melodiös hårdrock är innehållet ovanligt varierat, samtidigt som känslan är att alla ingredienser hör ihop.

Det är också värt att notera att storproducenten Charlie Bauerfeind (Helloween, Primal Fear, Hammerfall med flera) här har gjort ett av sina absolut bästa jobb.

Ironiskt nog är det dock den ”fina” ljudbilden i kombination med den utmärkte sångaren Dale Radcliffe – vars röst i de snabbare låtarna ter sig en aning enformig – som gör att det känns lite väl perfekt. Det finns liksom ingen smuts under naglarna…

Ja, just det; To Die For gästas av Biff Byford (Saxon) och Andi Deris (Helloween) men det i sig är inget som höjer skivans status. Crimes Of Passion står stadigt på egna ben och att det handlar om ett hett framtidsband står utom allt tvivel.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

03 2012

Comments are closed.