Lovande musiker söker nya uttryckssätt

Felice Brothers ”Celebration Florida” (Loose/Border)

När detta brödragäng dök upp för några år sedan måste jag erkänna att jag föll pladask i farstun för deras enkla, jordnära, dammiga gammelmans americana. De framstod i mina öron som en juniorversion av legendariska The Band. Då ska ni veta att de stod mycket högt i kurs i skivhyllan. Fyra album senare har brödragänget delat på sig och Ian och James Felice har lierat sig med kompisarna Greg Farley, David Turbeville och Christmas i denna den senaste versionen av Felice Brothers.

I och med detta album har man också öppnat studiodörrarna i den uttjänta kycklingfabriken på vid gavel och släppt in massor av nya ljudinfluenser från vida världen. Ljudcollage, djärva blåsarrangemang varvas med åttiotals-keyboards, körer, dancebeats och akustiska instrument.

Visst ska band utvecklas, expandera och söka nya utmaningar. Allt annat vore fegt. Men frågan är om steget denna gång var något för stort.

Först och främst tänker jag på de vokala inslagen. Bröderna är inga uttrycksfulla sångare som kan matcha de  sprakande spännande arrangemangen. Det hela faller ganska platt. I alla fall hos mig denna gång. Men å andra sidan om detta album är det första du hör med Felice Brothers kan det säkert falla dig på läppen. Värre saker kan hända. Jag vet av egen musikerfarenhet.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

01 2012

Comments are closed.