Omfamnar mig med samma känsla som en Irish coffee vid den öppna brasan en kulen höstkväll

The Waterboys ”An Appointment With Mr Yeats” (Proper/Playground)

Waterboys tappade jag musikkontakten med efter This is The Sea, Fisherman’s Blues och Room To Roam. Mike Scott gjorde visserligen två soloalbum som var helt ok, men sen var det inget mer.

För nu skulle det rockas och exprimenteras. På albumet Dream Harder och Rock In The Weary Land stoppade man alltså in denna smakfulla engelska musikkonfekt i en marshmallowsmaskin och ut kom det stelbent rocksmörja av värsta sort. Det är aldrig fel att försöka utvecklas och söka nya vägar och uttryckssätt, men här gick det ordentligt fel.

Men nu är The Waterboys tillbaks på banan med besked. Mike Scott har gjort det han drömt om länge och tonsatt fjorton dikter av den engelske poeten William Butler Yeats. Musiken sveper in som en varm vind från de skottska hedarna och tar skiftande element ur den engelska folkmusiken till hjälp för att allt ska komma på plats.

Mike Scotts röst, som alltid har varit en favoritröst inom den engelska rockscenen, har återfått sin skärpa och fått en ny och klarare klang. Han sjunger som en gud albumet igenom. Vid hans sida finns här multiinstrumentalisten Kate St John, violinisten Steve Wickman och sångerskan Katie Kim.

Mötet med Mr Yeats och nyuppståndna Waterboys omfamnar mig med samma känsla som en perfekt lagad Irish coffee vid den öppna brasan en kulen höstkväll.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

11 2011

Your Comment