Årets bästa? Förmodligen

Mastodon ”The Hunter” (Roadrunner/Warner

Hypen jag byggt upp inför detta album är faktiskt smått otrolig. Jag förbokade albumet och fick således nedladdning av Black Tongue och Curl of The Burl när de släpptes, och som jag ivrigt lyssnat på under sommaren. När hela albumet nu släpptes så var det med iver jag satte mig ner för att lyssna. Jag måste dock erkänna att jag kände mig tveksam inför valet att inte göra ett konceptalbum, samt beslutet att göra kortare, mer energiska låtar. Med Crack The Skye i åtanke så trodde jag det inte detta album skulle bli lika bra även ifall Blood Mountain och Leviathan är utmärkta.

Men Mastodon visar att man behärskar det hela utomordentligt. I och med The Hunter tycker jag att man befäst sig som en av gudarna inom genren, som för övrigt är svår att bestämma då mycket av deras material pekar åt lite olika håll. Alla medlemmarna i bandet fortsätter att bidra med sång vilket gör att det blir en god variation mellan låtarna. Man har också en bra vidd av låttyper, allt från lugnare, svävande bitar som ger en Crack The Skye-vibbar men också kortare, furiösa, urladdningar som påminner om låtar från Leviathan eller Remission. Ett spår som Creature Lives är otroligt skönt att få, då de bevisar att de gör vilka låtar de vill, med ett orgelintro som övergår till bas som heter duga. Överlag känns denna skiva något enklare än föregående, då man använder sig av något enklare riff. Detta har jag dock, efter några genomlyssningar, märkt är otroligt bra då de får till sången och dess melodier ännu bättre. Man har också på många låtar en väldigt glad och ”durig” känsla, vilket jag alltid blir glad av när jag hör. Man har också på detta album besök av Scott Kelly på låten Spectrelight. Men Mastodon har fortfarande kvar det avancerade och progressiva som funnits, i och med låtar som Bedazzled Fingernails och Thickening.

Det är svårt att utse några bästa spår på skivan då alla är riktigt bra, men några personliga favoriter är Creature Lives, Bedazzled Fingernails, Stargasm och Blasteriod. The Hunter är ett riktigt bra album av ett band som är bland mina absoluta favoriter, betyget blir utan tvekan 5/5 djävulshorn. Det här är ett måste i skivsamlingen och nästa gång de besöker Sverige kommer jag vara där.

Martin Engström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

10 2011

Comments are closed.