Heavy metal med suverän sång

Benedictum Dominion (Frontiers/Cosmos)
Benedictum ”Dominion” (Frontiers/Cosmos)

betyg 3                                  I butik: 18 februari

Tredje skivan… Något av att avgörande ögonblick för om bandet har en framtid eller inte. Undertecknads åsikt? Svar ja, Benedictum har en plats i dagens heavy metal. Den som tycker om bandet sedan tidigare har inget att tveka på: det är bara att införskaffa Dominion (och allra helst den version som innehåller två överraskande bra bonuslåtar). Och den som varit nyfiken på bandet men aldrig lyssnat in sig gör bäst i att ändra på den saken. Varför? Jo…

Låtarna Dominion och At The Gates visar upp ett heavy metal-band med attityd och båda är helt enkelt kanonlåtar. Därtill kryddade med suverän sång: frontkvinnan Veronica Freeman sjunger som… Ja, som en hel karl, så att säga. Men hon varierar också sången på ett skickligt sätt och sjunger ljusare i vissa partier – ett bra grepp för att hålla lyssnarintresset vid liv.

Utöver nämnda låtar handlar det om funktionella låtar utan det lilla extra och utöver sången är det inte mycket som sticker ut. Men okej, visst finns det några undantag: The Shadowlands är en ganska cool midtempo-låt och Beautiful Pain är 1 minut och 29 sekunders stämningsfullt ”gråtande” gitarrsolo (som får mig att tänka på gitarrspelet av John Petrucci i Dream Theater).

Mindre bra är att Dark Heart börjar som en ballad med finfin skönsång – och gärna hade fått fortsätta så – men nästan omgående fortsätter som en tyngre standardlåt.

Undertecknad kommer att fortsätta att hålla ögonen/öronen på Benedictum. Och du som läser detta gör förstås som du vill…

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

16

02 2011

Your Comment