Cornelis öppnar med politisk satir och allvarlig underton med ”Tänk om jag hade en sabel”

Musiken från filmen ”Cornelis” (Warner)

betyg 4                              Spotify

Det går inte att prata om skivan utan filmen och filmen utan skivan, till att börja med…

”Tänk om jag hade en sabel” är en fenomenal låt som låter lyssnaren dra öronen åt sig….

I filmen Cornelis baserad på Cornleis Wresvijks liv hittar vi tidigt rädsla, sorg och ängslan. Spår 2 Barndomen följer som en röd tråd genom hela skivan och om man så vill; hans liv. Barndomen lägger en sorgsen men hoppfull melodi.

Det finns en rädsla och ett starkt undertryck av känslor som väl speglas i Barndomen men också Cornelis, de båda komponerade av Jack Wreesvijk.

Att många av spåren är valda och komponerade utan text och sång tycker jag förstärker dess identitet. Men man kan behöva lyssna mer än en gång, sedan tycker jag man ska se filmen.

Många av Cornelis klassiker finns med på skivan och särskilt Mördar Anders är en oerhört bra tolkning som sjungs av Hans-Erik Duvik Husby. Flera av oss känner honom från bandet Turbonegro.

Det sägs man ska vara klen med ros och rask med ris, men jag vill påstå att om du radar upp flertalet bra sångare idag så hade det inte funnits någon bättre till imitation av Cornelis. Där sätter jag punkt för mitt egna ställningstagande vad gällande röst och skådespel från Hans-Erik Duvik Husby.

För er som inte sett filmen kan jag med gott samvete påstå att skivan förmedlar en livstråd, spännande utvalda bitar ur en livstårta där de flesta godaste bitar finns med.

Som liten har jag alltid fått höra balladen om Fredrik åkare och Cecilia Lind. När man hör den igen i Hans-Erik Duvik Husby’s tolkning är det som om det var samma röst som talar men man hör att den är mer saltad, färsk och det ljuder vackert ända in.

Även om många av spåren är lugna och nedåtgående sorgsna så finns ju också ”Ångbåtsblues” och ”Deidres samba”, och den låt som säkert alla hört – ”Brev från kolonien”.

Jag har tappat två framtänder, för jag skulle gå på händer

när vi lattja-de charader så när morsan nu får se mig får hon spader

Ute i skogen finns baciller, men min kompis han har piller, som han köpt utav en ful typ,

om man äter dom blir man en jättekul typ.

Det finns en odödlig charm i texterna som vill vara roliga men de försöker inte för mycket.

En låt som i sin enkelhet kan tyckas, som många nog tyckte Cornelis var, enkel. Det finns många direkta adjö, många farväl, många spännande karaktärer i Cornelis sånger. Ofta presenterade till någon särskild, fiktiv eller verklig. ”Min älskling är som ett tomtebloss” lyfter skivan som en  vacker kärlekshälsning men som Cornelis själv säger:

 Ja, kärleken är som ett tomtebloss,

som ett tomtebloss lättantändlig.

Den brinner röd när den drabbar oss.

Min själ, jag är som ett tomtebloss

och ingen glöd är oändlig.

Jag hade, dock med risk att filmen ”Cornelis” färgat mitt seende, velat ha fler tolkningar av Duvby Husvik med på skivan. Den har fått med många godbitar men jag rekommenderar även lyssnare att kika närmare på albumet Ballader och Grimascher från 1965 där många andra seglivade och upphöjande låtar med Cornelis finns med. En hel del ilska och rå tankeverksamhet men också en glad humor. Hönan Agda tycker jag är en kittlande låt vars känsla inte riktigt står att finna på denna skiva. Den glada Cornelis, charmen tycker jag skivan i mångt och mycket utelämnat.

Allt som allt:

En oerhört bra skiva, bra tolkningar av både Jack Wresvijk och Hans-Erik Duvby Husvik.

En utstickare med speciell framtoning. Cornelis mitt i prick.

Cizzi Grönkvist

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

09

01 2011

Your Comment