Musik för aktiv lyssning

Bo Kaspers Orkester New Orleans (Columbia/Sony)
Bo Kaspers Orkester ”New Orleans” (Columbia/Sony)

betyg 4

Nu är vi här igen verka BKO påminna oss om när de med sublimt tassar igång nya albumet med att uppmana oss att, Kom Och Håll Om Mej, på sitt vanliga musikalisk sätt. BKO, säger en del jag känner, de låter ju samma hela tiden, det bara tuggar på liksom. Det låter lika från platta till platta.

Det stämmer. Du kan höra på BKO och då ger det ingenting. Men om du lyssnar aktivt kommer du att märka hur bra musik det här är. För då märker du snabbt hur säreget och skickligt deras ljudbild  framträder. På  nya New Orleans framträder detta tydligt när man lånar ett extra skärpt öra till musikens bakgrunder. De olika instrumenten framträder glasklart i ljudmixen och det är ett nöje att lyssna in alla små musikaliska inpass. Som I Låt mig Komma In där ett småsvängigt latinmönster och luftigt blås samverkar perfekt. Banjodrivna Cirkus, rytmfyllda Ännu En dag och Morgonfågel är fler goda exempel på BKO:s egna sound när det är som bäst.

Höjdpunkten på New Orleans är annars En Sländas Andetag , som måste betraktas som en framtida modern svensk klassiker. En  utmärkt melodi med en gnutta vemod och en lekfull vacker text. Till sist måste jag nämna den lilla gitarrfiguren i Morgonfågel som har en stark George Harrison-influens. Sådant här musikgodis och mycket annat liknande kan du uppleva på trippen med BKO till New Orleans.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

12 2010

Your Comment