Skatepunkens gudfader – en vital 30åring

Bad Religion The dissent of man (Epitaph/Playground)
Bad Religion ”The dissent of man” (Epitaph/Playground)

betyg 4.5

Offspring får göra hur många videos och låtar som helst om coola (eller var det töntiga!?) killar, Green Day får sjunga hur många gånger som helst om amerikanska idioter, NOFX får påstå sig suga hur mycket som helst live och No Use For A Name får väl fortsätta att fundera över om de behöver ett bandnamn – för här kommer gudfadern av kalifornisk skatepunk för att fira sitt 30-årsjubileum. Ett jubileum som har varit igång hela året med turné och en liveplatta för att nå kulmen med denna studioplatta.

På ”The Dissent of Man”, 15:e fullängdaren, känner alla som tidigare lyssnat på Bad Religion igen sig. Det är samma gamla fantastiska blandning av skön punkrock och djupa samhällskritiska texter som det tar flera lyssningar och några uppslag i engelsk-svensk ordbok att förstå sig på. De kaliforniska punkveteranerna bjuder oss här på 15 låtar; 13 helt nya, en elektrisk version av ”Won’t Somebody” (först släppt som en akustisk version på deluxeversionen av förra skivan ”New Maps of Hell”) och dessutom en studioversion av ”The Resist Stance” (som släpptes första gången på den officiella download-only liveskivan ”Live 30” som kom i våras).

Bad Religion har på senare år (sedan 2004 års ”Empire Strike First”) lyckats med bedriften att leverera jämnare och starkare skivor än vad de gjorde under sin storhetstid kring mitten av 90-talet. På ”The Dissent of Man” är det en vital 30-åring som fortsätter just denna starka jämnhet. De låtar som jag tycker är strået vassare än övriga är ”Cyanide”, ”Ad Hominem”, ”I Won’t Say Anything”, ”Wrong Way Kids”, ”The Resist Stance” och den fullständigt fantastiska låten ”Won’t Somebody”.

När jag först fick höra att Bad Religion höll på att spela in en uppföljare till förra plattan ”New Maps of Hell” blev det direkt den skivan som jag väntade mest på och nu när den är släppt kan jag bara njuta över det faktum att den verkligen har levt upp till alla förväntningar. 

Ett tydliggörande: jag har absolut inget emot de band som nämns i början av texten.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

11 2010

Your Comment