Korn – skapandetorka?

Korn Korn III/Remember who you are (Roadrunner/Warner)
Korn ”Korn III: Remember who you are” (Roadrunner/Warner)

betyg 2.5

Att Korn släpper nytt är för mig inte längre så häftigt. Jag märkte att denna skiva skulle släppas i förbifarten när jag surfade omkring en dag på olika musiksidor. Det har varit lite sisådär med deras släpp på senare år. Det har funnits några okej låtar men helheten har ofta varit alldeles för svag. Albumen fram till och med Untouchables är de jag gillar bäst. Sedan dalade det av och jag tyckte nästan att det bara blev sämre i och med att Head hoppade av. Kanske Munky fick för stor plats i skapandeprocessen? Jag vet inte, men det för mig en tydlig förändring.

Men låt oss jämföra Korn III: Remember Who You Are med deras förra släpp Untitled, då kan vi se att den förra försökte förnya sig med mer elektronisk inriktning, vilket jag faktiskt gillade ganska mycket. På den här skivan har man istället gått från ett ”överproducerat” ljud med mycket effekter till ett äldre och skitigare ljud där gitarrerna återigen gör de flesta effekterna, så som det var på deras tidigare givar. Gitarr och bas har alltså fått mer utrymme, liksom trummorna som stundtals är riktigt bra. Jonathan är lika bra på sången som vanligt. Men det når ändå inte upp till forna tiders glansdagar, musiken känns mer primitiv och samma attack och ilska känns förlorad. Det är faktiskt lite synd att Korn inte får till det så bra som förut, för de har potentiella musiker. Fast kanske är det jag som ändrat mina krav på musiken jag vill lyssna på för tillfället, det är förmodligen en kombination av de båda.

Låten som är klart starkast är Are You Ready To Live?, där Jonathan visar att hans röst kan vara lika fin som rå. Några andra bra låtar på skivan är: Pop A Pill, Never Around, som är ännu en stark låt på skivan tillsammans med Oildale(Leave Me Alone). I övrigt är det inte mycket att hurra för, Lead The Parade och Let The Guilt Go är två av de sämsta låtarna på skivan.

Något gör, som jag antydde tidigare, att jag inte kan lyssna på Korn med samma behållning som jag kunde förr. Ändå stod jag på Arvikafestivalen 2009 och sjöng med som en galning när Korn gjorde sin bejublade spelning. Men då var det som sagt de äldre hitsen som avverkades och som är så otroligt bra. Samma extatiska och upprusande känsla upplever jag inte alls av deras nyare material.

Så frågan är vad jag ska ge detta album för betyg. Det är inte så bra som Korn en gång varit, det finns endast ett fåtal låtar som sticker ut och blir bra, i viss mån okej. 2 ½ av 5 möjliga djävulshorn får det bli efter lite övervägande, det känns som att den globala uppvärmningen har gett Korn lite skapandetorka. Jag är mest glad att de fortfarande håller ihop så jag kan få chansen att se dem live igen, för det var magiskt.

Martin Engström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

31

08 2010

Your Comment