Magnifikt avsked

At The Gates The Flames Of The End 3DVD (Earache/Sound Pollution)
At The Gates ”The Flames Of The End” 3DVD (Earache/Sound Pollution)

betyg 5

2008 var året då det hände: At The Gates bestämde sig för att tillfälligt återförenas, och ge bandet det värdiga avslut som det förtjänade. Avskedsturnén som följde innebar bandets sista livekonserter någonsin och blev ett segertåg med klubb- och festivalspelningar över hela världen.

Självklart resulterade återföreningen i en dvd. Men inte vilken dvd som helst, nej, en läckert förpackad trippel-dvd med en imponerande speltid på 5 timmar och 20 minuter (!) med följande innehåll:

Under A Serpent Sun – The Story Of At The Gates
Mycket tidiga bilder från replokaler varvas med nygjorda intervjuer och liveklipp = välgjort är bara förnamnet. Undertecknad var tonårig hårdrockare under At The Gates tidiga år, så klippen från den tiden är utöver ett dokument över bandets första steg, även ett tidsdokument över hur hårdrockarna då klädde sig och umgicks. Exempelvis känner jag igen mig när bandmedlemmarna pratar om hur festerna var ett gäng grabbar som satt i en ring på golvet och drack öl…

Purgatory Unleashed – Live At Wacken 2008
På andra dvd:n pratar vi inte nostalgi utan det handlar om ett vitalt liveband som låter som death metal när den är som bäst (vilket visar att bandet var före sin tid). Konserten från Wacken är intensiv och välspelad. Lägg till ett bra ljud- och bildjobb (även om klippen ibland är överdrivet snabba) och tittaren/lyssnaren är i death metal-paradiset.

Only The Dead Are Smiling – Live Material From The Vaults
Som namnet antyder är tredje dvd:n fylld med olika klipp från 1996-2008, av varierande kvalitet. Häftigast är att höra den enorma allsången i Slaughter Of The Soul i New York 2008. Aten, Grekland var platsen för bandets absolut sista livekonsert hösten 2008 och klippen där ifrån får mig att tänka ”nu är det roliga slut”.

The Flames Of The End är ett magnifikt avsked av At The Gates, bandet som skapade det världsberömda ”Göteborgssoundet”. Helt enkelt så nära den perfekta musik-dvd:n som man kan komma, och självklart ett obligatoriskt köp för alla hårdrockare på jordklotet. Go!

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

03 2010

Your Comment