Ett förbisett popband väl värt en andra chans

 

Galaxie 500 Today, On Fire, This Is Our Music (Domino/Playground)
Galaxie 500 ”Today”, ”On Fire”, ”This Is Our Music” DELUXE EDITIONS (Domino/Playground)

betyg 4

Amerikanska poptrion Galaxie 500 existerade mellan 1987-1991 och hann släppa tre skivor: Today (1988), On Fire (1989) och This Is Our Music (1990) som dock passerade ganska förbisedda. Jag och många med mig missade dem helt när det begav sig. Mest uppmärksamhet fick bandet i England där de signades till bolaget Rough Trade, nådde plats 7 på UK Indie Chart med albumet On Fire samt gjorde radiospelningar för John Peel.

Men Galaxie 500 har haft tiden på sin sida. När nu alla tre plattorna återutges framgår det tydligt att detta är ett stort popband med tidlösa kvaliteter. En lågmäld och atmosfärrik stil som stundtals påminner om ett nedtonat Velvet Underground gör också att det här är musik som låter helt rätt i dagens popklimat och även  kan tas som föregångare till mången sorts nutida popband av olika nationalitet.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

27

03 2010

Your Comment