Musik när den är som bäst

Dave Rawlings Machine "A Friend Of A Friend" (Acony/Hemifrån)
Dave Rawlings Machine ”A Friend Of A Friend” (Acony/ADA Nordic/Warner)

betyg530

Nu har äntligen Gillian Welch sidekick lyckats att debutera med sitt eget soloalbum. Eller soloalbum är helt fel ordval då han självklart har med sin gamla sidekick på skivan och en del andra uppskattade artister som några medlemmar i Bright Eyes, Old Crow Medicine Show och Tom Petty & the Heartbreakers.

Det som slog mig med knockout första gången jag hörde Gillian Welch folk- och bluegrassinspirerade musik var just gitarrspelet som låtarna blev ackompanjerade till och där stod just Rawlings för det största av ansvaret. Han har ett så säreget gitarrspel som man lätt dras med i. Det är svårt att förklara med ord men det ligger en vägg av känslor bakom det. Man måste helt enkelt se det med egna ögon när  Welch och Rawlings uppträder tillsammans i en låt. Gå då förslagsvis in på Youtube och sök på ”Caleb Meyer” där får man se lite av Rawlings teknik och skicklighet.

Albumet börjar med den varma och mjuka låten ”Ruby” som innehåller en stor mängd stämsång som efter första lyssningen kommer att sitta kvar där i huvudet. Jag har lyssnat igenom albumet flera gånger nu och tycker fortfarande att låten är genial. Låten ”To Be Young (is to be sad, is to be high)” finns också med på skivan. Låten förekommer också på Ryan Adams skiva “Heartbreaker”. Adams och Rawlings skrev ju den här låten tillsammans. På A Friend Of A Friend finns den i en rejäl bluegrass/country tappning och den passar lika bra i den här versionen som i Adams.

 Jag har lyssnat igenom albumet minst sju gånger och jag har inte tröttnat än. Antingen älskar jag musiken – eller så finns det helt enkelt inget dåligt spår. Spelar ingen roll vilket av alternativen det är. Om man gör låtar som de jag redan nämnt och ”I Hear Them All och The Monkey & the Engineer” och klarar att hålla sin debutskiva så här stabil och bra rakt igenom då har man kaliber till fler storverk i framtiden.

Det är väl kanske så att David Rawlings har flutit förbi och förblivit okänd för den stora massan  (utom dem som är väl bevandrade inom musiken som han just spelar). Jag hoppas att han får en större framgång nu när han inlett sin solokarriär så bra. Vi får se vad som väntar bakom hörnet – Mr. Rawlings är värd en stor framgång.

Robin Blixt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

01 2010

Comments are closed.