Stilla och suggestivt

Jeanette Lindström "Attitude & orbit control" (Diesel/Playground)
Jeanette Lindström ”Attitude & orbit control” (Diesel/Playground)

betyg476                                      Release: 21 okt

”En gammal själ i en ung sångerskas kropp”, har Quincy Jones yttrat om hennes röst. Inget dåligt betyg från en av jazzens stora.

På nya albumet Attitude & Orbit Control står självfallet Jeanette Lindströms smått unika, mogna och fina uttryck i centrum och uppbackas av mycket följsamt och bra, men sparsmakat och ibland på gränsen till minimalt komp. Producerat har Jeanette Lindström gjort själv tillsammans med Magnus Öström från EST, som även trakterar trummor plus mycket mera på plattan. Legenden Robert Wyatt gästar på fem av spåren med trumpet och karaktärsrik sång. Rymdinfluenserna är påtagliga i såväl text som musik och lär ha inspirerats av ett besök på Rymdbolaget i Solna. En titel som Spacewalk talar för sig själv. De sfäriska, långsamma och tankeväckande musikaliska passagerna är många och skänker påtaglig närvaro.

We would är en stilla, suggestiv jazzkomposition där Lindströms röst verkligen kommer till sin rätt. Skivans verkliga höjdpunkt är Blue Room Yellow Tree som Jeanette Lindström inleder a capella en vers, sen följer piano och därpå övriga instrument. Oerhört vackert spår där alla inblandade briljerar. All we have is now är en cover på Flaming Lips låt som enkel och mycket fin popballad. Det är också fallet med skivan som helhet: närmandet till popen har ökat väsentligt jämfört med Jeanette Lindströms tidigare alster, vilket i och för sig inte försämrar kvalitén i det hon och bandet åstadkommer. Flaming Lips-spåret är enda covern. I övrigt består plattan av egenhändigt skrivet material.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

10 2009

Your Comment