En intressant inblick i finsk heavy metal-historia

”Promised Land Of Heavy Metal” DVD, dokumentär (Import)

 betyg482

För den som tycker om dokumentärer med 95% intervjuer så är det givet att införskaffa Promised Land Of Heavy Metal omedelbart. För den som vill ha mycket action och musik så är det bättre att spara pengarna. Ja, så kan man på ett enkelt sätt sammanfatta denna djupgrävande dvd-dokumentär, som är fylld till bredden med intervjuer.

Denna intressanta inblick i finsk heavy metal-historia har gjorts av teamet Tanja Katinka Karttunen (regissör) och Kimmo Kuusniemi (producent). Och de har sannerligen grävt ordentligt och intervjuat många artister och andra inom musikbranschen, för att skapa den ultimata dokumentären om heavy metal i Finland. Och Finland har mååånga heavy metal-band att erbjuda. Som exempel kan nämnas Nightwish, HIM, Children of Bodom, Stratovarius, Sonata Arctica, och Lordi.

Det finska folket älskar sin heavy metal och det är mer regel än undantag att heavy metal-band ligger högst på topplistorna, med all världens popstorheter bakom sig. Till och med en vinnare i tv-programmet ”Pop Idol” sjöng en hårdrockslåt. Och som bekant har Lordi vunnit Eurovision Song Contest.

Det mest intressanta inslaget i dokumentären är intervjun med en präst som berättar om hur han arrangerar heavy metal-mässor. Att något sådant äger rum i Finland känns logiskt och lika logiskt är det att det inte äger rum i något annat land. Nästan lika intressant är intervjun med en välkänd finsk psykiatrist som säger att det inte är något fel på heavy metal, snarare tvärtom eftersom musiken passar för så många olika tillfällen i livet. Och självklart är det korta inslaget med Finlands president Tarja Halonen en höjdare. En annan sak som är kul att se är publikbilderna från den stora heavy metal-festivalen i centrala Helsingfors.

Stort plus för det massiva extramaterialet (2 tim 47 min) som består av ett antal oklippta intervjuer. Här finns många godbitar för den som tycker om ”råa” intervjuer. Och en rolig bonus är det lilla medföljande häftet med en både informativ och humoristisk ”Guide Book To Finland”. Minus för att den enda textningen som finns är den finska. Ibland är det nämligen svårt att höra vad en del personer säger. Och så hade det varit kul med mer musik… Allt som allt; bra jobbat Tanja och Kimmo!

Magnus Bergström

Fotnot: För info/inköp se www.promisedlandofmetal.com och www.cdon.se .  I dagsläget är det den mindre ”special edition”-versionen (med Finsk textning) som är tillgänglig, men när DVD-distributionsavtalet är klart så kommer filmen att vara textad på flera språk.

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

10 2009

Comments are closed.