Dissonans och melodi i skön förening

The Used "Artwork" (Warner)
The Used ”Artwork” (Warner)

betyg461

Deras senaste studioalbum, Lies For The Liars från 2007, gick direkt in på plats 5 på Billboards topp 200-lista. I dagarna släpper The Used från Orem, Utah, sitt fjärde album.

Blood on my hands, singeln som kom tidigare i sommar är The Used i ett nötskal: dissonans och melodi i skön förening. På nya fullängdaren Artwork behåller man sitt signum, dock med en viss förskjutning åt det mer melodiska. Kanske är det nye producenten Matt Squires förtjänst, eller en ambition från bandets sida även om inga förhandskommentarer tyder särskilt på det. ”This record is more sincere. It´s got a sound more reminiscent of the first record”, säger bandets gitarrist Quinn Allman. Det må vara hur som helst med det: bandet vinner på det mer melodiösa. Hälften av spåren på Artwork tangerar det mästerliga. De första tre låtarna är mycket bra med bitande gitarrer och hooky refränger. Spåret som följer, balladen Kissing You Goodbye, är en sensationell pärla, förtjänt ett hitlisteöde likt The Drugs Don´t Work eller varför inte Live Forever. Jämförelsen kan verka helt vansinnig, jag vet, men en lyssning av Kissing You.. och Du kommer att haja. Gitarrsolot i låten är av rysarsort och vill fantastiskt nog inte ta slut utan hänger kvar länge, länge efter att sången återkommit. Sånt gillar vi; när något är bra, varför låta det ta slut? Efter låt fem och sex sjunker kvalitén. Bara en aning, faktiskt, men i jämförelse med det som varit märks det mycket väl. Skivans första hälft är som sagt så gott som perfekt.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

09 2009

Your Comment