Tysk hiphop? Jawohl!

Peter Fox "Stadtaffe" (Warner)
Peter Fox ”Stadtaffe” (Warner)

betyg441

Peter Fox, den tyske reggae- och hiphopartisten, producenten med mera, jobbade med sitt soloprojekt Stadtaffe ett par år fram till releasen i hemlandet senhösten 2008. För några veckor sen släpptes skivan i Sverige. Herr Fox är enligt egen utsago inte särskilt förtjust i att stå bakom micken, likväl är det han som sjunger genomgående och han gör det på tyska. Ett kvickt konstaterande ger vid handen att gymnasiekompetensen (och ja, det var ett tag sen nu!) inte tar mig genom språkbarriären mer än att jag lyckas få en hint om vad texterna handlar om; Peter Fox besjunger Storstaden (Berlin gissningsvis eftersom det är där han bor och verkar), levnadsvillkoren i densamma, dess invånares drömmar och ibland längtan bort. Stadtaffe blir för övrigt ”stadsapa” på svenska.

Flertalet spår visar prov på stark, ambitiös, sammansatt och svängig hiphop förutan de inom genren nästan obligatoriska samplingarna. Istället uppbackas det hela av Babelsberger Filmorchester från Berlin! Det är till största delen Peter Fox själv som har producerat och det mycket bra. Grattis Peter på namnsdagen!

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

06 2009

Your Comment