En platta med stark växtkraft

Conor Oberst & Mystic Valley Band "Outer South" (Wichita/BAM)
Conor Oberst & Mystic Valley Band ”Outer South” (Wichita/BAM)

betyg438

Du kanske har stött på denne talangfulle 29-åring tidigare? Förmodligen genom hans band, Bright Eyes. Här dyker han upp igen med sin soloskiva; Outer South. Nu tillsammans med sitt nya band; The Mystic Valley Band. Och låt mig säga det direkt, det här låter minst sagt lovande.

Är du ett superfan av Bright Eyes kanske du tycker att plattan ter sig lite spretig, vad vet jag. Personligen kände jag direkt att det är en platta med många lager, bottnar och en stark växtkraft. För växer, det gör den. Melodierna är självklara och det låter, förlåt flummet, verkligen levande. Låtarna är rakt igenom rejäla hantverk, det märks att killen har snickrat låtar sedan hans far och bror lärde honom två ackord i tio-årsåldern.

Ja, så nu sitter jag här och försöker hitta ord och uttryck som, på ett tydligt och rättvist sätt, beskriver de känslor som kan dyka upp. Men, ju bättre musik, desto svårare. Vet inte om det beror på att den lyckats ta sig igenom alla intellektuella lager och fritt börjat husera i själens inre vrår. Att i det läget dessutom försöka lyfta fram några få russin i en fantastisk kaka känns som en omöjlighet. Är det den poppiga låten Airmattres, den folkliga Ten Women eller den lugna och sinnesjukt vackra White Shoes? Och betyget? Usch, det här börjar bli en rysare. Så fort jag känner att jag har koll, lyssnar jag lite till och vips förstärks känslan av att den är värd mer. Som du kanske märkt tidigare, är jag försiktig med höga betyg. En fyra är skyhögt, en femma är ytterst få förunnat. Ytterst få, för att det är lätt att bli extas för stunden. Hade plattan haft några färre låtar hade femman varit solklar. Nu får Conor och hans mystiska band nöja sig med en fyra. Det bör dock nämnas, den fyran är precis hur stark som helst.

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

06 2009

Your Comment