Välkommen till Neils garage!

 

Neil Young "Fork in the road" (Warner)
Neil Young ”Fork in the road” (Warner)

betyg3 

”Singing a song won´t change the world” sjunger Neil Young på nya skivan “Fork in the Road”. Så sant, så sant. Veteranen med det lätt igenkännliga, sköna gitarrbrötet gör också mer än bara spelar och sjunger om världsläget. Till exempel är han sen länge engagerad i ett projekt att få fram alternativa bränslen. Som en följd av detta kommer han nu med ett slags konceptplatta om ecobilkörning (!).

 

Denna gång ackompanjeras han av Ben Keith, Anthony Crawford, Rick Rosas, Chad Cromwell och Pegi Young. Producenter är Neil Young och Niko Bolas. Det lovvärda syftet till trots håller det inte riktigt ända fram. Problemet är låtmaterialet. Musikaliskt är det nästan uteslutande tung, slö och ruffig garagerock. Inte alls dåligt på något sätt, men för få spår sticker ut. Nämnda ”Singing a Song” är mycket bra. ”Cough up the Bucks”, en bitsk och angelägen kommentar till den rådande ekonomiska krisen, funkar också i all sin enkelhet. Bäst är skivans två sista spår: den lugna ”Light a Candle” med fin steelgitarr och så titelspåret med stökigt gung och effektfull pratsång i verserna.

 

Fyra bra spår av tio räcker inte när vi vet hur Neil Young kan skämma bort oss. Troligen går det bättre med miljöengagemanget. Som en sorts demonstration ämnar artisten köra till Washington DC med sin Lincoln Continental, tankad och laddad enbart med snälla vätskor.

 

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

04 2009

Your Comment