Svängigt värre med dessa bluegrassrötternas korsfarare

The Coal Porters ”Find The One” (Prima/Border/Hemifrån)

     Release: 24 september

På en medföljande videosnutt  till detta moderna bluegrassalbum berättar Coal Porters ledargestalt Sid Griffin hur gruppens trummis för några år sedan tog en ovanligt lång paus. Bandet  fortsatte utan slagverk att utforska den del av rootsmusiken som kallas bluegrass. Det utmärkta albumet Durango landade 2010 och med färska Find The One är det det nu dags för nästa steg i att utforska det traditionella bluegrasslandet med nya idéer och fräscha vägval.

Sedan albumet Durango har gruppen bytt ut några medlemmar, men kärntrion Sid Griffin, violinisten Carla Fray och gitarristen Neil Robert Herd är fortfarande i bra form med täta sångstämmor och instrumenthantering av hög klass.

De har också skrivit stora delar av det utmärkta låtmaterialet som står med en fot i bluegrasshistorien och den andra mitt i nutiden. Bästa exemplet på detta här är Hush U Babe/Burnham Thorp med gästande Richard Thompson på gitarr.

På Durango valde de att göra en stillsam cover av Nisse Ungs Like A Hurricane. Nu har turen kommit till Bowies Heroes och Stones Paint It Black. Gruppen övertygar verkligen i dessa rockklassiker som de klär i sin egen skrud.

Imponerande, och ett stort fett plus att det svänger som attan om dessa korsfarare bland bluegrassrötterna.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

09 2012

Your Comment