Stämningsfull light-progressiv death metal

 

Enslaved Axioma Ethica Odini (Indie Recordings/Sound Pollution)
Enslaved ”Axioma Ethica Odini” (Indie Recordings/Sound Pollution)

betyg 4.5

Ojojoj, Axioma Ethica Odini är sannerligen härligt ögongodis. Norskarna vet onekligen hur den svarta slipstenen ska dras.
Bandet har en unik stil med sin stämningsfulla light-progressiva death metal, men visst går det att spåra starka släktskap med Opeth. Och liksom när det gäller sistnämnda band så tas lyssnaren med på ett härligt musikäventyr.

Det börjar bra med Ethica Odini, vars höjdpunkt är ett oväntat break 5:53 in i låten. En riktig rysare! Andra låten Raidho fortsätter i ungefär samma stil och då är det som lyssnare bara att kapitulera.

Waruun, Axioma och Giants har ett tyngre anslag än tidigare nämnda låtar, men är ändå lättlyssnade inte minst tack vare suveräna refränger. Giants tar för övrigt hem priset som skivans tyngsta låt, då den i början och slutet låter som något Candlemass inte kunde ha gjort tyngre, vilket säger en hel del.

Night-Sight är vid en jämförelse med skivans övriga låtar mer av ett stämingsfullt andningshål och det är här som Opeth-vibbarna är som starkast. Det börjar lugnt och avskalat i två minuter, efter det är det fullt death metal-ös innan låten avslutas som den inleddes. Godis för öronen!

Avslutande Lightening är en bra och aggressiv avslutning på Axioma Ethica Odini, som är en skiva att njuta av om och om igen.
Undertecknad var för övrigt en av många lyckliga i publiken i Göteborg när Enslaved var förband till Dimmu Borgir (se konsertrecension här på Nya skivor) och visst var bandet bra då, men det är på skiva som alla nyanser i musiken kommer bäst till sin rätt.

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

09

12 2010

Your Comment