Vinterns bästa snabbverkande vitamindos

The Coal Porters Durango (Prima Records/Border)
The Coal Porters ”Durango” (Prima Records/Border)

betyg 4

Det lär finnas en sammanslutning individer som i år samlats under parollen Vägra Vinter. Vad detta ställningstagande innebär vet jag inte på rak arm. För jag har mitt eget botemedel mot kyla och mörker. Jag rekommenderar en massiv dos vitaminrik musik. Oss emellan så funkar det mot alla väder, och allt annat också. Det bara är så.I dag rekommenderar musikdoktor Berglind bluegrassinjektioner med hjälp av Coal Portes nya CD Durango.

Bandet är idag englandsbaserade och leds av Sid Griffin som är levande legend inom countryrockfacket. Long Ryders var hans första band, där Byrdsstämmor och gitarrer samsades med den tidens punkattityd. Coal Porters har funnits i många år och i olika grupperingar. På de två sista skivorna har de satt tänderna i bluegrassmusiken och levererar i och med Durango en vad jag upplever uppdaterad version av denna amerikanska folkmusik. I musiken finns inga trummor eller slagverk. Den drivs framåt av basspelet som hela tiden ger både grund, rytm och tempo.

Sångstämmorna sitter limmade vid varandra  och bandets sångare använder ofta så kallad call and respons i både vers och refräng. Fiol,banjo,gitarr och mandolin kryddar det hela med högoktaniga insatser, både närd det gäller ensamblespel och solon. Några av låtarna bygger på traditionella melodier och tema som till exempel Pretty Polly och gospelinfluerade No More Chains. Men här finns också en hel nyskrivet material av Sid Griffin och fiolesset Carla Fray. Mitt i denna vidunderliga  brygd av amerikansk folkmusik dyker det upp en snabb hetsig version av Neil Youngs mästerliga Like A Hurricane.

Då glömmer man lätt fnasig vinterhud, snömodd och morgonmörker. Cole Porters Durango är härmed utsedd till vinterns bästa snabbverkande vitamindos. Ta minst 6-8 låtar om dagen.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

03 2010

Your Comment