En av årets stora kulturgärningar

Sonja Åkesson tolkad av... 11 svenska kvinnliga artister (PlayGround)
Blandade artister ”Sonja Åkesson tolkad av…” (PlayGround)

betyg 5

Dikten Vara Vit mans Slav hade jag nog väntat mig skulle finnas med nu när gräddan av svenska kvinnliga  artister tonsatt  valda delar av Sonja Åkessons dikter. Den fick mig att  delvis att vakna upp och se saker på ett nytt sätt. Sonja Åkesson har den förmågan med sin diskbänksrealism och  feministiska poesi.

Som en inköpsport till  hennes diktning kommer detta album att fungera utmärkt, speciellt då hela Sveriges kvinnliga artistelit står bakom mikrofonen. De har också själva tonsatt Sonja Åkessons poesi vilket inte kan vara det lättaste. Just därför är det  imponerande att höra hur många av hennes dikter lever upp på nytt inramade i musiken. Bland de som imponerar mest på en homogen platta är Lisa Nilssons tolkningar av Monolog och Pastell. Sen är det bara att fylla på listan med Britta Persson, Sofia Karlsson, Annika Norlin och Nina Ramsby. Som det berömda smöret på moset finns också ett skickligt husband med bland andra Martin Hedros, Raine Fiske och Jonas Kulhammar på plats. Sonja Åkessons poesi är värd att åter lyftas fram och samtliga inblandade på detta album, kvinnor som män, har gjort en av årets stora kulturgärningar.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

12 2010

Your Comment