Skitigt, ärligt, spännande och hungrigt

New York Dolls "Cause I sez so" (Atco/Warner)
New York Dolls ”Cause I Sez So!” (Atco/Warner)

betyg314

David Johansen och Sylvain Sylvain är de enda kvarvarande originalmedlemmarna i New York Dolls, som bildades 1971 och två år senare gav ut den självbetitlade debuten, peakade med den och satte ett oerhört avtryck såväl musikaliskt som imagemässigt. Alla band, gamla som nya, inom sleaze- och glamlägren är dem tack skyldiga.

Under 2000-talet har det gjorts några måttligt framgångsrika försök att väcka liv i originalet. Nya plattan är nog det mest lyckade. Todd Rundgren, som även höll i spakarna under inspelningen av debuten, har producerat. Inledande ´Cause I Sez So har fått ge namn åt skivan och är en riktig rockstänkare med ett riff värdigt den salige (hmm, nåja…) Johnny Thunders. De tre spår som följer är även de så pass bra att de mycket väl står sig mot allt övrigt som åstadkoms idag inom ovanstående genrer. Det är skitigt, ärligt, spännande och hungrigt. Därpå sackar det, tyvärr, i både tempo och kvalité för att i och med spår nio (Drowning, som är det allra bästa jämte förstalåten) åter ta fart. En stark trea stannar det på.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

05 2009

Your Comment