Rösten från andra sidan

Big Big Train ”Welcome To The Planet” (English Electric/Border)

Bara ett halvt år efter förra skivan Common Ground släpper det neo-progressiva bandet Big Big Train ytterligare ett album fyllt av positiva tankar och gemenskap. Welcome To The Planet ljuder av hoppfullhet och livsglädje som på ett lättillgängligt sätt portioneras ut i de samvetsgranna melodierna.

Vi utforskar ett landskap med oklanderlig musikalitet och frodiga arrangemang. Med ett arv som sträcker sig till Genesis och dess omgivning och med en sångare vars röst härutöver är påfallande lik Peter Gabriels så når utgåvan till nivåer där glädje övergår till eufori.

Med tanke på den ljusa bilden som målas upp är det ytterst tragiskt att sångaren David Longdon omkom i en olycka strax efter att albumet blev färdigställt i november 2021. Det är ofrånkomligt att den händelsen kommer att färga uppfattningen av det 14:e albumet från hans band. Den utströmmade kreativa energin kommer oförmodat i en annan dager.

Så när de inledande solstrålarna i Made From Sunshine tränger igenom molntäcket sätts tonen med godhjärtade löften om hoppfullhet. Stycket är skrivit av Longdon och den nya gitarristen Dave Foster och sprudlar av optimism och välmående. Blommande magnolior, barn som kommer till världen och framför allt början på ett nytt album att ta till våra hjärtan.

Carly Bryants formidabla piano figurerar som ett begåvat understöd när Lanterna lyser upp tillvaron. Melodin tar först formen av en vackert broderad ballad med lugnande harmonier. Sedermera tilltagande i takt och styrka och med historiska perspektiv i åtanke kulminerande med en attraktiv fiol och en eldig gitarr som tar oss till himmelska höjder.

Förkärleken till brittisk nostalgi gör sig speciellt gällande i Proper Jack Froster där grundaren och låtskrivaren Greg Spawton belyser barndomens bitterljuva stunder. Hans eget handhavande av basen samt violin, blåssektion och sånginsatserna av både Longdon och Bryant sätter vind i alla segel.

Ett par instrumentala låtar ger en stunds andhämtning med sin kontrast till skönsången. Rikard Sjöbloms (keyboard/gitarr ex. Beardfish) avväpnande mischmasch av toner med 70-talsursprung i A Room With No Ceiling och Nick D’Virgilios (trummor/slagverk ex. Spock’s Beard) häpnadsväckande rytmutflykt i Bats In The Belfry sätter djupa avtryck.

Den framåtskridande förändringsprocess som titellåten till slut avger är fascinerande. Meditativa betraktelser med omfångsrika körsektioner övergår successivt till ett sprudlande sånglustspel av sällan skådad progressiv teaterkaraktär.

Big Big Train med sitt ursprung från Bournemouth, UK har med Welcome To The Planet avlagt sitt testamente mönstergillt. Det är svårt att inte bli emotionell när David Longdon och hans unika sångröst har tagits ifrån oss för alltid. En röst som bar på källkoden till progressiv rock. Han var beundrad och respekterad för det han gjorde, omtyckt och älskad för den han var.

Thomas Claesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

02 2022

Comments are closed.